Nový zásahový automobil VW Crafter

V úterý 28. srpna proběhlo před naší rozestavěnou hasičskou zbrojnicí oficiální předání nového zásahového automobilu Volkswagen Crafter. Dodání tohoto automobilu vyhrála opavská firma Hagemann. 

Prioritním určením tohoto vozu je pro JSDHO pomoc při povodních a při evakuaci osob. Vůz má vyndavací sedačky, má vyšší nástavbu a je speciálně upraven, takže může převážet 2-3 osoby na invalidním vozíku. V Lišově je velký dům s pečovatelskou službou, takže je zde možné riziko evakuace těchto invalidních osob. Kromě potřeb IZS se bude vůz využívat i pro potřeby města, jako je zajišťování slavností, stavění máje apod. A samozřejmě bude využíván i pro potřeby SDH, zejména pro sportovní aktivity a vedení mladých hasičů.

VW Crafter nahradí stávající dodávkový automobil VW Transporter. Ten jsme získali před osmi lety v roce 2010 od Policie ČR, jež ho už vyřadila z užívání. Tento vůz z devadesátých let byl dost poruchový a obzvláště v poslední době nás nechával "stát na silnici", aniž nastartoval.

Nový vůz VW Crafter stál více jak milion korun, přičemž 750 tisíc z celkové ceny pokryla dotace od Jihočeského kraje a dotace generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Zbylou částku doplácelo město Lišov.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem, kteří se podíleli na získání tohoto automobilu. Náš největší dík patří ale našemu veliteli Dorkovi, jenž všechno vyběhal a zařídil.

Odkaz na článek na serveru Požáry.cz.