Rozsáhlý požár skládky v Lišově

Rozsáhlý požár zachvátil skládku komunálního odpadu v Lišově. Poplach byl vyhlášen jednotce v 16:32. Velké množství členů jednotky bylo zrovna na hasičské soutěži v Žernovicích, přesto se na prvním výjezdu sešlo sedm členů a vyjelo okamžitě se dvěma cisternami CAS 15 MAN a CAS 30 Tatra 815-7. Z Českých Budějovic byla vyslána jedna cisterna.

Hustý černý dým už z dálky varoval, že se bude jednat o rozsáhlý požár, proto se hasiči připravovali ještě v autě do dýchacích přístrojů. U vjezdu do areálu již čekala hlídka Policie ČR, za její přítomnosti byl podniknut násilný vstup do objektu. Následovala druhá zavřená brána u vjezdu do druhého areálu, kde hořelo. 

V okamžiku výjezdu nahoru na skládku už bylo hlášeno velitelem na Operační a informační středisko, že síly a prostředky k likvidaci absolutně nestačí, a proto byla povolána ještě další cisterna HZS ČB a jednotka z Ledenic s dvěma cisternami. Velitel si ještě povolal třetí lišovskou cisternu Tatra 815 k dálkové dopravě vody. 

Zásah byl veden nejprve dvěma vysokotlakými proudy, po příjezdu jednotky z ČB se připojily další dva "C" proudy z druhé strany požářiště. Nesmírně náročná práce v extrémně slunném a horkém dni na vrcholu hořící skládky byla dost vysilující. Vysokým plamenem hořel zejména plastový odpad vydávající černý kouř a jedovaté zplodiny. Lokalizace se povedla cca za 45 minut hašení. Poté začalo rozhrabávání odpadu pomocí bagru a dohašování, což zabralo ještě tři hodiny. Na místě zasahovalo celkem sedm cisteren a z naší jednotky 16 hasičů.

Po příjezdu z hasičské soutěže přijeli další členové JSDHO Lišov vozem VW Crafter pomoct s likvidací. Na základnu jsme se vrátili až v půl deváté večer, do devíti hodin probíhala výměna hadic a dýchací techniky či doplňování vody.

Na závěr bych rád všem zasahujícím hasičům poděkoval, každý u nás ví, že požár skládky je ten největší "kentus" a rozhodně to není žádný příjemný zážitek.

Velitel zásahu: Tomáš

Strojníci a ostatní zasahující hasiči prvního sledu:

Jára, Strny, Siky, Plešoun, Jirka V. a Hanz

Posily:

Venca I., Zdenek, Fráňa, Dorek, Fanďák, Herďák, Šusťa, Mirďa, Mates