Požár bývalého kabaretu v Českých Budějovicích

V 19:47 se za úplné tmy rozezvučely sirény v Lišově. Byl vyhlášen poplach k požáru v Českých Budějovicích, ulice Průmyslová 167 (kousek za Mercury). Já například netušil nic, ale kluci v hasičárně byli díky Budějcké drbně obeznámeni, že tam hoří budova bývalého kabaretu a hampejzu, kde už prý v minulosti hořelo několikrát. Vyjeli jsme se všemi třemi cisternami CAS 15 MAN, CAS 30 Tatra 815-7 i CAS 32 Tatra 815. Dojeli jsme všichni současně ve 20:04.

Budova bývalého kabaretu byla plně v plamenech včetně střechy. Na místě zasahovalo celkem pět jednotek - HZS ČB (dvě cisterny), HZS ČB Suché Vrbné (cisterna a plošina), HZS SŽDC (drážní hasiči, dvě cisterny), JSDHO Hrdějovice (dvě cisterny) a my (tři cisterny). 

Po příjezdu na místo zásahu se po domluvě s velitelem zásahu ihned vyčlenila dvojice Fanďák s Plešounem s dýchacími přístroji, která šla pomáhat rozebírat střechu sousední dvoupatrové budovy, která byla zasažena požárem v oblasti okolo komínu. Po nich se do dýchacích přístrojů z Tatry připravila další dvojice Strny a Siky, jež šla původně nahoru jenom vynést náhradní dýchací přístroje, ale už tam zůstala a pomohla s hašením ze střechy.

Dole se zatím zařídilo spolu s jednotkou z Hrdějovic doplňování vody do cisteren HZS a HZS SŽDC a dálková kyvadlová doprava vody. Bohužel se nepodařilo nikde v blízkém okolí najít funkční hydrant (pouze několik zabetonovaných), pro vodu se jezdilo až na hlavní stanici HZS. Naše obě Tatry se tam protočily každá dvakrát. 

Požár komplikoval silný vítr, jenž rozháněl žhavíky do širokého okolí, vše se ale podařilo uhlídat a oheň nakonec dostat pod kontrolu. Pro dohašování pak byla ještě vyslána poslední dvojice Dorďa a Honza v dýchacích přístrojích do prvního patra.

Místo zásahu jsme opouštěli ve čtvrt na jedenáct, Tatry se vrátily do Lišova a MAN jel na útvar dofoukat přístroje. Chci všem poděkovat, protože zásah byl dost náročný, na střeše ve výšce a kluci ho zvládli skvěle.

Ještě čekám, jestli mi někdo z kluků pošle nějaké fotky, zatím mám fotky pouze od Honzy a Plešouna, ale hodně fotil Dorďa, ten mi fotky zatím neposlal.

Velitel za JSDHO Lišov: Tomáš

Strojníci a ostatní zasahující hasiči:​ Šusťa, Jirka V., Mates, Fanďák, Plešoun, Dorďa, Siky, Strny, Honza P.