Požár lesa Horní Pohoř

Dnešní čtvrtek 9. dubna 2020 byl hodně akční. Brzo ráno v 5:33 nám byl vyhlášen poplach k požáru nízké budovy ve Smržově, na místo vyjely dvě cisterny Tatra 815-7 a Tatra 815, ale byly operačním střediskem vráceny zpět, neboť se jednalo pouze o požár hranice dřeva, kterou zvládly jednotky z Lomnice a Třeboně. Byly jsme v Hůrkách, a tak jsme se přes Hrůtov otočili zpět domů. To jenom pro zajímavost.

Ve dvě hodiny odpoledne nám byl vyhlášen poplach k požáru lesa u rybníku Horní Pohoř, jenž leží mezi obcemi Hrůtov a Hůrky, za samotou nazvanou U Šírků, kudy jsme ráno projížděli. Na místo vyjely všechny tři cisterny MAN, Tatra 815-7 i Tatra 815, následované i doplňovací osádkou ve VW Crafter. Z Českých Budějovic vyjely k požáru dvě cisterny Scania a Tatra 815-7.

Při příjezdu byl zjištěn rozsáhlý kořenový požár úplně suchého lesa s komplikovaným přístupem pouze jednou cestou, hořela většina poloostrova rybníku Horní Pohoř, ostatní dvě nástupní cesty byly přes bažinatou zátočinu. Bylo nasazeno postupně pět útočných proudů a začala okamžitá lokalizace, aby se požár nerozšířil dál, což se povedlo docela rychle. Poté probíhalo postupné hašení jednotlivých ohnisek a prolévání úplně vyschlé půdy. Na hrázi bylo zřízeno čerpací stanoviště s dvěma plovoucími čerpadly, voda byla k požářišti dopravována kyvadlově. 

Velitel zásahu z HZS ČB předal po ukončení zásahu požářiště naší jednotce k dohledu, jednotka zde zůstala s jednou cisternou ještě 1,5 hodiny a poté se na místo znovu vrátila ještě před soumrakem, byly dohašeny doutnající místa. I přesto byl druhý den v sobotu odpoledne vyhlášen poplach znovu k dohašení. Na místo dojela už jenom jedna cisterna a místo bylo znovu důkladně prolito. Les byl i přes několikahodinový zásah druhý den úplně suchý.

Díky Honzovi a Jirkovi za fotky, díky kterým jsem mohl udělat i tento článek.

Zásah 9. dubna 2020 - požár lesa

Velitel zásahu: Míra

Strojníci a hasiči:​ Strny, Šusťa, Herďák, Henry, Fanďák, Jarda, Hanz, Honza, Dorek, Jirka, Tomáš a Dorďa

 

Zásah 10. dubna 2020 - dohašování

Velitel zásahu: Tomáš

Strojníci a hasiči:​ Šusťa, Dorďa, Mates