Rafty Vltava 2022

Rafty Vltava 2022

17. - 21. června 

Vzhledem k tomu, že jsme museli zrušit vodáckou expedici na Slovensko, vybrali jsme opět po mnoha létech splouvání řeky Vltavy na raftech v našem tradičním červnovém termínu.

Vyjeli jsme v pátek autobusem do Rožmberku, kde jsme přespali a ráno šli pěšky do Vyššího Brodu, kam nám Vydra přivezla devět raftů a jednu kánoi (tu jsme pak další den vrátili). Páteční trasa byla krátká, u přehrady pouštěli hodně vody, bylo nádherné slunečné počasí a horko, takže bitva stíhala bitvu. Rafty byly dost staré, často se rozhlepovaly nebo ucházely, a tak nám Vydra musela dva vyměnit. K večeři nás čekaly v kempu řízky, prostě nádhera. Večer se oddělilo družstvo dorostenek a dorostenců, kteří spolu s Plešounem, Vérou a Kubou jeli v neděli na krajské kolo hry plamen do Strakonic.

V Rožmberku jsme přespali dvě noci (extrémně drahý kemp, který nám nedal žádnou skupinovou slevu) a ráno vyjeli dál. Museli jsme jet po čtyřech v raftu, protože scházelo hodně lidí, ale nám to nevadilo. Cílem byl kemp Na Pískárnách. Večer se jelo pro dorostence zpátky do Lišova, holky slavily postup, klukům to uniklo o jednu setinu vteřiny, a to jenom proto, že jim na první velmi úspěšný útok s nejlepším časem trati nefungovala časomíra a opakovaný pokus se už tak dobře nepovedl. Nedá se nic dělat, ale holky zaválely. Stálo by za to, dát na web fotky a článek i z Mistrovsví ČR v Ústí nad Labem.

V pondělí hlásili bouřky a nelhali. Chytlo nás to ještě na voleji před jezem u papírny Větřní. Náš raft zůstal pod mostem, ostatní dojeli v dešti až do kempu ve Spolí, kde bouřku přečkali. Po hodině a půl se ale počasí umoudřilo a my mohli jet dál přes Český Krumlov, kde je spousta nádherných jezů a tradiční zastávka u dětského hřiště. Další bouřka hrozila před Zlatou Korunou, ale těsně před se vytočila pryč a to hned dvakrát za sebou. I když jsme stavěli stany za větru a mírného deště, nakonec byl moc pěkný večer, rozdělali jsme oheň a užili si to.

V úterý nás pak čekal poslední úsek ze Zlaté Koruny do Boršova. Tam jsme stavěli pouze jednou v prostoru bývalých placek, jinak jsme to ale hnali, protože jsme museli ve tři hodiny vrátit rafty a na půl čtvrté přijel autobus.

Byla to úžasná voda, kdy jsme měli překrásné počasí, spoustu vody, srandy a hlavně pohody. Těšíme se zase příště.

Tomáš a Jára