Větrná smršť 17. - 18. února 2022

Hned čtyři výjezdy měla naše jednotka během cca dvaceti hodin ve dnech 17. a 18. února 2022. Celou západní a střední Evropou se přehání mohutná větrná bouře a nevyhla se ani našemu okolí.

První zásah byl ohlášen jako požár od zkratu elektrického vedení u chatové oblasti Čekal. Vyjeli jsme po půl dvanácté s dvěma cisternami MAN a Tatra 815-7. Mohutná borovice strhla těsně před trafostanicí všechny tři dráty vysokého napětí a od zkratu chytla uschlá tráva pod vedením. Naštěstí se požár nerozšířil, neboť někde v trávě se válely dráty pod napětím a to se hasit nesmí. Přes Operační středisko byl povolán vůz společnosti eg-d (dříve E-on). Uzavřeli jsme spolu s Policií ČR okolí a provedli průzkum okolí. Byl zjištěn další stržený drát mezi dalšími sloupy blíže k Lišovu, proud tudíž nebylo možné jednoduše přerušit ze sloupu. Při příjezdu technika ed-g nám bylo potvrzeno vypnutí sítě v celém okolí a tudíž i části Lišova. Pomocí červeno-bílé pásky bylo ohraženo nebezpečné území, kde se válely volné dráty a vrátili se zpět na základnu.

Pak už následovaly pouze spadlé stromy. Druhý výjezd byl po druhé hodině ke spadlému stromu u chatové oblasti Čankov. Starý uschlý dub zde spadl přes lesní cestu a poničil plot zahrady. Byli jsme upozorněni na další spadlý strom o kus dál, tak jsme dojeli odstranit i ten.

Třetí spadlý strom jsme řešili v obci Červený Újezdec už za tmy, vyjížděli jsme v šest hodin večer. Na místě byly dva spadlé stromy přes silnici do Libniče, místo jsme si osvětlili a stromy postupně rozřezali a odstranili.

Poslední událost této větrné smrště jsme řešili ráno 18. února, kdy jsme s vozem MAN vyjížděli do chatové oblasti Jižní břeh ryblíku Dvořiště. Zde spadl mohutný zdravý smrk, který svými kořeny naklonil elektrickou kapličku k chatám. Nejprve jsme postupně očistili a odstranili kořeny, aby nám pak vracející se kořenový systém nevyvrátil kapličku na druhou stranu a pak ji nerozbil. Tu jsme následně usadili zpět do své správné polohy a pustili se do rozřezávání smrku. Vše se povedlo bez problémů a my se vrátili zpět na základnu a zamířili do práce.

Velitel zásahu: Tomáš

1. zásah:​ Jarda, Plešoun, Dorďa, Fanďák, Mates 

2. zásah:​ Mates, Jarda, Plešoun, Fanďák, Tomáš K.

3. zásah: Mates, Šusťa, Fanďák, Tomáš K., Jirka

4. zásah: Fanďák, Míra, Herďák, Tomáš K.