Požár střechy Třeboň

Poslední duben je jedním z nejrizikovějších dnů v roce, neboť se na všech vesnicích pálí čarodějnice. A proto nás dost překvapil poplach už v odpoledních hodinách k ohlášenému požáru "hotelu" v Třeboni. Většina členů jednotky byla i s vozem MAN tou dobou v lese připravovat májku, ale kluci se stihli brisktně vrátit, obléct do zásahových obleků, a jelikož si operační důstojník vyžádal pouze MAN a nikoliv Tatru z důvodu dýchací techniky a většího počtu lidí, zavezla se nová Tatra Force zpět do našich provizorních garáží v areálu Služeb města a MAN ihned odjel. 

K požáru najekonec vyjely jednotky druhého stupně požárního poplachu. Kromě profesionálních hasičů z Třeboně tedy i JSDHO Třeboň - Branná, Lomnice nad Lužnicí, Stráž nad Nežárkou a naše. Jako posilová jednotka vyjel i vůz z ČB. Původně byl ohlášen požár půdního prostoru. Naštěstí se nejednalo o hotel, ale o sousední objekt, kde dole jsou prodejny a nahoře u terasy kavárna. Požárem byl zasažen strop a střecha nad schody u kavárny v nejvyšším patře budovy, zasažená plocha byla nakonec cca 3 x 4 metry. Všichni lidé se z kavárny evakuovali sami ještě před příjezdem hasičů a nikdo nebyl zraněn. 

Zasahujícím hasičům se podařilo velmi rychle dostat požár pod kontrolu. Díky jejich rychlému zásahu se nerozšířil mezistropními prostory dál do kavárny nebo centra. Dohašovací práce pak zabraly přibližně hodinu, závěrečný průzkum hasiči provedli termokamerou. V 14:39 hodin velitel zásahu nahlásil, že požár je zcela zlikvidován. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 500 000 Kč.

A teď mimo oficiální zápis bych chtěl pro zvědavce popsat, co se stalo při výjezdu naší jednotky v Lišově. Jelikož kluci byli s MANem v lese, já, Honza a Šusťa jsme plně připraveni vyjeli s Tatrou Force z garáže. Akorát jsem se chtěl spojit s operačním střediskem přes vysílačku, že vyjíždíme s Tatrou, když v tom přijel trochu později Dorek. Řekl jsem Honzovi, ať zastaví, že se jdu Dorka ještě zeptat, co se děje. Vyzkočil jsem z vozu, v tom mě strašně luplo v koleni a já spadnul na zem. Jak se ale zavřely dveře, tak si kluci ničeho nevšimli a hledali mě ve zpětném zrcátku, já se válel ale pravo od auta. Tam mě našel Dorek. Během půl minuty před areálem zastavil MAN a kluci se běželi převlíkat. Dorek mezitím upřesnil, že operační chtějí pouze MAN, TATRA že má zůstat, tak si Šusťa s Honzou přesedli a v plné osádce odjeli do Třeboně. Dorek pak zaparkoval Tatru zpátky a odvezl mě zpět do práce. Původně jsem si myslel, že mám pouze natažený vaz, což se mi občas stávalo, ale bolest nepolevovala. Když jsem se v noci nevyspal, zajeli jsme do nemocnice, a tam mi zjistili z rentgenu a CT, že mám jeden přetržený a nejspíš druhý natržený vaz a prasklou kost v koleni. Holt neříkej hop, dokud jsi nedoskočil. Dalších pár měsíců jsem se na kluky mohl jenom koukat s berlemi v rukou. Smolař Tomáš.

Velitel za JSDHO Lišov: Míra ml.

Strojníci a ostatní zasahující hasiči:​ Strny, Šusťa, Hanz, Fanďák, Dorďa.