Požár rákosí rybníku Dvořiště ve Slověnicích

V neděli 14. října byl vyhlášen jednotce výjezd k ohlášenému požáru v obci Dolní Slověnice. Ohlášení nebylo přesné, a tak OPIS vyslal na místo pouze dvě dobrovolné JSDHO, nikoliv HZS. Při příjezdu na místo požáru už na místě byla jednotka SDH Lomnice nad Lužnicí.

Ačkoliv byly původně ohlášeny pouze plameny za barákem, při příjezdu naší jednotky hořel prostor rákosí a kerů na ploše cca 100m x 100m v prostoru vypuštěné části rybníka Dvořiště. Požár se díky silnému a stále se měnícímu větru šířil na všechny strany. Jediný přístup byl možný okolo rodinného domu č.p.25 z hlavní komunikace. Jednotka SDH Lomnice nad Lužnicí při našem příjezdu akorát roztahovala hadicové vedení B a rozdělovač. Od rozdělovače pak pokrývala jedním proudem C levou stranu požáru a naše jednotka s dvěma proudy C stranu pravou. Ihned po příjezdu byli vysláni dva hasiči s tlumicemi na protilehlou stranu požáru, aby úspěšně zabránili rozšíření na vzrostlé vysoké křoví. Velkou komplikací a zdržením bylo špatné navedení naší CAS 30 Tatra 815-7 místními lidmi do slepé ulice, odkud byl požár sice vidět, ale nedalo se k němu absolutně dostat a velmi špatně se zde dlouhé cisterně otáčelo.

Naše obě cisterny postupně spotřebovaly vodu, doplnili jsme i lomnickou CAS 32 Tatra a jeli doplnit vodu k místnímu hydrantu u hospody. Vzhledem k nízkému tlaku vody ve vodovodní síti nakonec velitel naší jednotky rozhodl o přivolání naší třetí cisterny CAS 32 Tatra 815 z Lišova. Zároveň se vyzkoušela i možnost čerpání vody z rybníka Dvořiště z lokality v autokempu na Borkách, kde bylo čerpáno při větších požárech již v minulosti. Pro nízký stav vody v rybníce a vzrostlému rákosí nebylo zřízení čerpacího stanoviště vhodné. Po cca dvou hodinách byl zásah ukončen a požářiště předáno zástupci majitele k dohledu. Zásah byl fyzicky velmi namáhavý pro špatný přístup, velkou vzdálenost a malé množství zasahujících hasičů.

Velitel za JSDHO Lišov: Strny

Strojníci a ostatní zasahující hasiči:

Šusťa, Hanz, Herďák, Plešoun, Fanďák, Tonda, Henry, Mates, Jára a Tomáš.