Školení jednotky 6. června 2019

S výrazným zpožděním, ale přesto dávám na web krátký článek a fotky z našeho letošního školení JSDHO Lišov, které proběhlo 6. dubna 2019 u nás v hasičárně.

Už minule jsme se shodli, že první pomoc má pro nás absolutní prioritu, protože pokud to člověk nepoužívá denně, tak to prostě zapomene. A proto jsme opět pozvali naší skvělou školitelku Radku Krýgarovou ze Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích, aby nás trochu potrápila. Povedlo se jí to dokonale. 

Dnešním tématem byla zejména resuscitace, AED přístroj, aplikace záchranka a prvnotní záchrana při dopravní nehodě. Byli jsme rádi, že první teoretické části se zúčastnila za město Lišov i Pavla Vaňková, protože si myslíme, že AED přístroj by měl být umístěn i někde na městě. Kdyby musel kdokoliv kohokoliv oživovat, jediný přístroj je momentálně ve voze Policie ČR. 

Venku jsme pak nasimulovali pád hasiče z výšky a jeho případnou záchranu. Potom jsme ještě zkoušeli nasazení krčního límce zraněné osobě v autě a její vytažení z vozu ven. 

Až do večera pak probíhalo hasičské školení, ukázky videí z celého světa, kde se co "povedlo" a čeho se vyvarovat. Školení bylo zase ze strany Míry a Honzy skvěle připraveno a chtěl bych jim za všechny poděkovat.