Požár kůlny Velechvín

V neděli 23. února 2020 se všichni v naší jednotce připravovali na případný výjezd k popadaným stromům, neboť nad Českem řádila další (v pořadí třetí za sebou) větrná smršť. Proto nás překvapilo vyhlášení poplachu k požáru nízké budovy v obci Velechvín.

Jednotka vyjela s dvěma cisternami MAN a TATRA 815-7 a plnými osádkami. Na místě byl zjištěn požár zahradní kůlny za chatou o rozměrech 4x4 metry v plném rozsahu a požár plotu z tůjí na druhé straně směrem k poli. Zasahovalo se celkem třemi útočnými proudy a v dýchací technice. Ačkoliv foukal velmi silný vítr, jeho směr byl naštěstí nad pole a nikoliv do dalších zahrádek, takže nehrozilo jeho nekontrolované šíření. V průběhu hašení bylo v chatce objeveno několik kanystrů s chemikáliemi (ředidla, benzín) a prázdná bomba na propan-butan - naštěstí bez uzávěru. Na místo dorazila i jednotka profesionálních hasičů z ČB, velitel požářiště zkontroloval a jednotka ihned odjela zpátky na stanici.

Po dohašení bylo požářiště předáno majiteli a jednotka se vrátila zpět na základnu. V noci byly nad Lišovem velmi silné poryvy větru, naše jednotka měla ale naštěstí klid a k žádnému výjezdu už nedošlo. 

Velitel zásahu: Míra

Osádka MAN:​ Strny, Šusťa, Herďák, Henry, Fanďák 

Osádka TATRA 815-7:​ Mates, Siky, Honza P., Tomáš