Stavění máje a čarodějnice 2022

Covidová opatření už jsou snad za námi. Předloni bylo stavění máje zrušeno úplně a loni se májka stavěla bez oficiálních slavností pálení čarodějnic. To se letos konečně změnilo, a tak to bylo se vší parádou.

Letos vycházelo pálení čarodějnic na sobotu, takže jsme se ke stavění máje dostavili v opravdu silné sestavě. Nejprve jsme jeli do lesa spolu s traktorem a Službami města pro hlavní kmen z pěkného rovného smrku, špičku, čerstvou chvůj na věnec a také suché chvojí do ohniště. Strom jsme po loňské zkušenosti oloupali už v lese a špičku pak přikurtnovali ke kmeni. Věnec si vzal letos na starost Plešoun s Kubou, pomáhali mu Vojta s Denisem. Úderná skupina Šusťa, Míra a Herďák se pak vydala za traktorem, aby dovezli máj na náměstí.

Tam už Jarda s Mošnym, Vencou a Martinem připravovali od jedné hodiny obrovskou vatru a řezali dřevo na přikládání. Následovalo oříznutí a zeštíhlení paty stromu a její naražení do stojanu. Pak usazení věnce, nastavení špičky, čištění kmene od suků a následně zdobení, s čímž nám samozřejmě pomohly naše hasičky. Když přijel jeřáb, bylo vše připravené.

Zvedání máje bylo domluvené až na půl sedmou, tak jsme asi půl hodiny počkali a pak se do toho pustili. Venca si vysílačkou řídil jeřábníka, aby nedošlo k chybě, která se stala v roce 2018, kdy nám máj při zvedání prasknul, když poskočila kurtna po stromě. Ale jeřábník byl šikovný a za pár minut byla májka na svém místě a stojan pevně zašroubovaný. Následovalo už jenom doklínování a nabouchání želez proti pořezu.

Jarda zapálil slavnostní čarodějnický oheň a u hospody začala hrát kapela. Pak už se jen povídalo, popíjeno a jedlo. Opékali jsme zase buřty, které každý rok kupuje město pro děti i dospělé a postupně dětem vytahovali ohořelé klády, aby se mohly pořádně začernit. Ty tam potom lítaly do pozdních večerních hodin. Požár letos nebyl vyhlášen žádný, a tak jsme v deset večer ukončili službu a zaparkovali MANa zpátky do garáží. Byl to krásný večer, povedlo se překrásné a teplé počasí a všichni si to užili.