Výroční valná hromada SDH Lišov 2022

Výroční valná hromada SDH Lišov

10. prosince 2022

Po třech letech mohla konečně proběhnout naše výroční valná hromada, v předchozích létech to nešlo z důvodu covidových opatření. Schůze se konala v lišovském kulturním domě, sál byl plně obsazený, účast byla veliká. Za zástupce města dorazil starosta pan Bc. Jiří Švec a dalším vzácným hostem byla Mgr. Ing. Pavla Pivoňka Vaňková, poslankyně Poslanecké sněmovny ČR. Z okresního sdružení tentokrát nedorazil nikdo. A nechyběli ani zástupci ze okolních sborů z Miletína, Štěpánovic, Zvíkova a Vlkovic.

Schůzi letos poprvé vedlo nové vedení SDH Lišov - velitel Václav Irmiš a starosta Jaroslav Pešek. Začalo se povstáním a tichou vzpomínkou na ty členy sboru, kteří nás během uplynulých třech let opustili. Bylo jich hodně a mezi nimi i původní starosta pan Jaroslav Pešek st.

Následovaly zprávy funkcionářů, kde opět zaperlil zejména Míra Hradil ml. se zprávou o zásazích výjezdové jednotky a svou vtipnou glosou: "Omlouvám se, já jsem nervózní jako prase". Získal potlesk a mohl v klidu pokračovat i s připravenou prezentací. Dobrou zprávu měl i nový vedoucí mládeže Petr Hanzal, jemuž se klepal papír tak, že Mírovo glosu také zopakoval. Nicméně chlapi to měli připravené pěkně.

Jelikož se za ty tři roky nastřádalo ohromné množství čestných uznání a pamětních medailí, probíhalo předání hned nadvakrát. Nebudu sem vypisovat detaily, ale snažil jsem se oceněné alespoň nafotit. Oceněni byli také účastníci Mistrovství ČR v kategorii dorostenek a dorostenců.

Kulturní vložka byla letos delší a bohatá, střídali se básničky, vážná hudba v podání Terky, tancování Plešounovo a Monči družstva malých hasičů a nakonec i zpěv na nádhernou písničku "Jižní Čechy očima hasiče", kterou složil speciálně pro tuto příležitost Venca Irmiš. Zpěv doprovodila mladá kapela Foxis složená ze třech mladých hasiček a jednoho hasiče. Vše skončilo baladou Hasičský anděl a schůze mohla pokračovat.

Na programu byly zprávy a prezentace soutěžních družstev mužů a žen, kdy každé družstvo se prezentovalo samo. Pak přišla druhá vlna předávání medailí a ocenění, přičemž to poslední dostal ten, co si ho v našem sboru opravdu nejvíc zaslouží - Dorek dostal Řád svatelého Floriána. 

Ke slovu se dostali také všichni hosté. Moc se omlouvám, že už jsem pak nefotil, ale to už jsem nestíhal. Následovalo usnesení valné hromady. Všichni už se těšili na jídlo, děti už dokonce jedli, protože schůze se hodně protáhla, ale já ji ještě trochu protáhl a pustil malou prezentaci fotek z letošního tábora doplněnou o malé překvapení - dárek pro SDH Lišov - dvě velké fotoknihy, celkem 580 stran, z výletů, raftů a hlavně táborů od roku 2003 do roku 2011 (víc jsem udělat nestihl). Rozproudila se zábava, na pódium se připravila kapela a sálem se rozhlehla muzika a hlahol. Schůze byla moc pěkná a věřím, že si ji všichni užili.

Tomáš