Stavění májky a pálení čarodějnic 2023

Stavění máje a pálení čarodějnic

30. dubna 2023


Tentokrát vyšel termín stavění májky na neděli, takže nás bylo na přípravu opravdu hodně. Počasí bylo nádherné. Strom vybíral Venca opět za Konířem, ale nutno podotknout, že už je to tam silně probrané a příští rok se musí kouknout jinam. Podařilo se ale vybrat celkem rovný kmen, bezpečně ho porazit, k tomu pěknou rovnou špičku ... prostě paráda, jako vždy. Na náměstí jsme pak strom nasadili do stojanu a oloupali dohladka. Plešoun s Fanďákem a mnoha pomocníky připravili z chvojí věnec, moc se jim povedl. Jarda s Mošnym připravili dřevo na pálení, byla ho zase strašná halda. Naše "děvčata" z družstva Mamin (i s vnoučaty) ozdobila fábory věnec, Renatka s Eliškou a Míšou si vzali na starost ozdobu špičky. Na půl sedmou bylo domluveno stavění, letos se toho ujal Tonda a podařilo se mu to parádně. Májka má letos 35,5 metru. 

Tomáš pak zapálil slavnostní vatru, na které pak až do tmy opékal buřty na speciálně upravených vidlích a stojanu. Do toho nám hrála kapela Bambus s malým Toníčkem u bubnů. Postupně jsme z hranice vyndavali ohořelé kulatiny, když pak zchladly, dávali jsem je dětem k načernění. Na náměstí byla spousta lidí, vládla pohodová nálada, po Bambusu nastoupila na pódium kapela Kambodža a byl to fajn večer. Požární hlídku s MANem jsme rozpustili v půl deváté, letos byl klid a bez výjezdu. 

Májku pak hlídali ti nejvytrvalejší z nás až do rána, nikdo nám ji nepodřízl a nestal se ani žádný jiný průšvih ... prostě májka, jak má být. Prohlédněte si fotky od Tomáše K., jsou nádherné. A Jirkovi se podařilo získat fotky od chlapíka, který létal na rogalu nad Lišovem a nafotil jak stavění májky zeshora, tak nově budovaný obchvat města Lišova. Děkujeme za možnost tyto fotky zveřejnit.

Podobné články:

Filtrovat podle štítků: