Prudké bouřky s přívalovým deštěm

Do jižních Čech se v pondělí 1. července 2019 přihnaly po vlně veder prudké bouřky spojené s velmi silným větrem a prudkým lijákem. Výjezdu se za tohoto počasí nedalo vyhnout. Téměř v celém Lišově vypadl naráz proud, o 15 minut později ve 14:30 hodin byl jednotce vyhlášen první výjezd.

První událostí byl spadlý strom přes silnici mezi obcemi Zvíkov a Ortvínovice. Hasiči si nejprve museli vytáhnout vrata pomocí řetízku, aby vůbec mohli vyjet. Není to poprvé, naštěstí nic nehořelo, je to dost zdlouhavé, ale v případě vypadlého proudu je to jediná možnost. Prozatím vyjel pouze vůz MAN, osádka na druhý vůz čekala na základně pro případ další události.

Strom ležel přes celou silnici a blokoval několik aut z obou stran. Hasiči strom rozřezali a odstranili pryč. Mezitím byl jednotce vyhlášen druhý poplach. Těsně před výjezdem Tatry si ale akci přebral velitel MANu, protože u Zvíkova bylo hotovo. Druhou nahlášenou událostí měl být spadlý strom směrem na Sosní, ale někdo ho zřejmě už odstranil, protože hasiči žádnou překážku na silnici nenašli. Po domluvě s operačním střediskem se MAN vrátil na základnu.

Druhá extrémně prudká bouře přišla pozdě odpoledne, poplach byl vyhlášen v 17:39 hodin. Tentokrát se jednalo o bleskovou povodeň, kdy byly zaplaveny prostory firmy Steinbauer v Sosní. Na místo vyjel MAN s plnou osádkou, Tatra 815-7 s osádkou čekala na základně na případnou jinou událost, ale velitel MANu si po provedeném průzkumu na místě události přivolal přes OPIS Tatru k zásahu, protože je v ní složeno velmi výkonné kalové čerpadlo. 

Byly zaplaveny sklepní prostory katru o ploše cca 120 m2, kvůli ucpané kanalizaci tam voda tekla povalovým stropem. Nejprve byla vyčištěna kanalizace, voda svedena pomocí trámů mimo budovu, vypnuta elektřina a následně se začalo s odčerpáváním vody pomocí kalového čerpadla. Na místě zůstala osádka Tatry, zatímco MAN se přesunul mezi výrobní haly na začátku areálu. Tam stálo na ploše cca 50 x 50 metrů asi 75 cm vody, která vůbec neodtýkala. Chybělo málo a voda by zatekla i do okolních výrobních hal. Začalo odčerpávání pomocí čerpadla MAN a kalového čerpadla, uvolnily a vyčistily se kanály, takže voda postupně mizela. Čerpání vody trvalo asi hodinu a skončilo téměř současně s druhou osádkou. Zásah trval asi dvě hodiny.

Velitel zásahu: Míra

Strojníci a ostatní zasahující hasiči během obou událostí:

Fanďák, Hanz, Herďák, Šusťa, Plešoun, Jirka, Strny, Tomáš, Henry