Požár pole ve Štěpánovicích

Ve středu 10. července se opět rozezvučely sirény a to konkrétně ve 14:30, kdy byl vyhlášen poplach k požáru vzrostlého obilí za obcí Štěpánovice. Na místo vyjely okamžitě cisterny MAN a Tatra T815-7, stará Tatra vyjížděla se zpožděním pár minut za nimi.

Při sklizni obilí v místní části Skalice chytla zbylá sláma za kombajnem a oheň se začal rychle šířit. Na místo byly vyslány jednotky z Lišova, Ledenic a profesionálové z HZS České Budějovice a HZS Třeboň.

Největší kus práce odvedl před příjezdem hasičů pohotový řidič bagru, díky němu a místním lidem, kteří požár uplácávali lopatami, se podařilo požár částečně lokalizovat. Největším štěstím byl příznivý směr větru, který hnal požár do zeleného mlází a nikoliv do zbytku pole směrem na Vlkovice, jinak by byla škoda výrazně větší a zásah mnohem komplikovanější.

Lišovská jednotka přijela na místo jako první následovaná Třeboní a Ledenicemi. Okamžitě jsme se rozdělili, s Tatrou jsme lokalizovali levou část, MAN a ostatní jeli doprava. Problémem bylo všudypřítomné vedení elektrické energie, všichni hasiči museli dávat pozor, aby nestříkli do vzduchu. Během chvilky dorazily na místo další cisterny a požár se podařilo dostat pod kontrolu. Zbytek času probíhalo dohašení a prolití vodou. Zásah trval hodinu a půl. 

Velitel zásahu: Dorek

Strojníci a ostatní zasahující hasiči:

Honza P., Mates, Tomáš, Strny